«L’ARBITRATGE ÉS LA NOSTRA PASSIÓ»

Toni Duch i Laia Subils són encarregats d’impartir justícia a la pista «l’arbitratge et fa partícip de la competició i és una manera de disfrutar dels partits, de les proves del Circuit Català i de tot el que envolta el pàdel. És una responsabilitat que ens apassiona i ens agrada moltíssim». Toni Duch i Laia Subils han compartit aquesta setmana les seves reflexions en dues entrevistes realitzades al canal oficial d’Instagram de la Federació Catalana de Pàdel, on s’ha aprofundit sobre la figura del jutge-àrbitre.

Quinze anys a les esquenes com a jutge-àrbitre porta Toni Duch. El barceloní va entrar en contacte amb el pàdel a la dècada dels vuitanta «vaig descobrir el pàdel i em va viciar de seguida. Ara bé, no va ser fins molts anys més tard, concretament el 2005, en que vaig fer el curs de jutge-àrbitre de la FCP i realment va ser tot un encert» i afegeix «encara em queda corda. El pàdel em dona vida».

Duch ha arbitrat totes les modalitats de proves del circuit federatiu català, acumula un total de 308 tornejos xiulats «el pàdel ha evolucionat molt tots aquests anys. Ara bé, reconec que el Campionat de Catalunya Absolut per mi és una prova especial cada any. Comporta molta feina, ara bé, esportivament té un sabor especial» (somriu).

Per la seva part Laia Subils porta un recorregut més curt com a jutge-àrbitre. Subils porta tres temporades arbitrant partits en el Circuit Català «enguany per culpa de la pandèmia només he pogut arbitrar dues proves i m’he quedat amb ganes de més. Espero l’any vinent treure’m el ‘mono’ que tinc».

Subils, que anteriorment havia exercit d’àrbitre de voleibol durant tres anys, exposa que «sempre m’ha interessat molt el tema del reglament i per això vaig decidir donar el pas per fer el curs de jutge-àrbitre de pàdel. Primer vaig descobrir-lo com a jugadora, amb les clàssiques ‘patxangues’ i ara m’ho passo molt bé i ho gaudeixo al màxim amb un rol diferent, com a jutge-àrbitre».