ÈXIT DE CONVOCATÒRIA EN EL SIMPÒSIUM SOBRE LA INCLUSIÓ EN ELS CLUBS ESPORTIUS

26.02.2018

El Simpòsium sobre la inclusió en els clubs esportius ha sigut tot un èxit de participació i 400 persones han omplert l’Auditori 1899 del FCBarcelona. L’objectiu de l’acte ha sigut explicar per què crear una secció amb persones amb discapacitat intel·lectual dins els clubs esportius ordinaris i quin és el procediment per fer-ho.
L’acció, organitzada de manera conjunta per la Fundació Barça i Special Olympics Catalunya, ha comptat amb el suport de la Federació ACELL, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, UFEC (Unió Federacions Esportives de Catalunya), la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i l’ACM (Associació Catalana de Municipis) i amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa” i la Fundación Leo Messi.
El propòsit de l’esdeveniment ha sigut conscienciar els clubs esportius perquè creïn una secció Special dins l’estructura del seu club. Actualment ja hi ha més d’una vintena de clubs que han apostat per aquesta acció inclusiva. En el Simpòsium s’han exposat alguns casos d’èxit com el club de bàsquet Barna Màgics, el CN Sabadell, el club de gimnàstica Egiba de Manresa amb l’entitat Ampans, o el Club de Vela Blanes amb el Club Esportiu el Vilar.
Tal com ha comentat el gerent de la Federació ACELL, Àlex Angosto, “la creació de seccions Special és una acció on la clau és que es crea un valor afegit en els clubs ordinaris i es produeix una millora notable en els esportistes amb discapacitat intel·lectual, és un win-win per ambdues parts”.
En el marc del conveni que la Fundació Barça té signat amb Special Olympics Catalunya ha donat suport a aquesta iniciativa i ha animat als clubs a crear una secció Special. Emili Rousaud, membre de la junta directiva del FCBarcelona i responsable de l’OAE (Oficina d’Atenció Especialitzada) ha comentat que crear seccions Special al club seria contraproduent per als esportistes amb discapacitat intel·lectual ja que se’n faria una selecció i la voluntat és no passar a ser un club exclusiu.
Una taula rodona amb Gerard Figueras, secretari General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Maite Fandos, diputada d’esports de la Diputació de Barcelona, Marta Carranza, comissionada d’esports de l’Ajuntament de Barcelona, Gerard Esteva, president de l’UFEC i Carrassumada Serrano, regidora de l’Ajuntament de Sant Just Desvern, ha servit per constatar el suport institucional necessari per tirar endavant projectes com aquest.
Sergi Grimau, president de Special Olympics Catalunya, ha tancat l’acte animant a federacions, clubs, ajuntaments i institucions “a seguir treballant per una societat més inclusiva i que aquest Simpòsium sigui el punt de partida per què els esportistes amb discapacitat intel·lectual formin part d’un club ordinari. Per nosaltres l’esportista és el primer.”
Per a Special Olympics Catalunya i la Federació ACELL (Federació Catalana d’Esports per a persones amb discapacitat intel·lectual) l’objectiu principal és la inclusió social a través de l’esport i, amb aquest projecte, es vol fer un salt qualitatiu i quantitatiu i ampliar la xarxa de col·laboració amb la resta de clubs i entitats esportives i d’aquesta forma donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual a integrar-se millor a la societat.
Durant el Simpòsium ha tingut lloc l’entrega dels Premis Nacionals Special Olympics en la seva novena edició. El moment més emotiu ha sigut quan s’ha entregat el Premi d’Honor a títol pòstum al que va ser president i un dels fundadors de Special Olympics Catalunya i de la Federació ACELL, Francesc Martínez de Foix, i que ha recollit la seva família. A partir de la propera edició el Premi d’Honor es passarà a dir Premi Francesc Martínez de Foix i Llorens.
Els Premis reconeixen a esportistes, associacions, entitats i col·laboradors que donen suport als esportistes amb discapacitat intel·lectual i al moviment Special Olympics i, també, a iniciatives solidàries i integradores.

FOTO SIMPOSIUM