EL TRIBUNAL CONSTITUCIONAL DONA LA RAÓ A LES FEDERACIONS ESPORTIVES CATALANES I ANUL·LA LA LLICÈNCIA ÚNICA EN L’ÀMBIT AUTONÒMIC

25.04.2018

El Tribunal Constitucional ha tombat part de la llei de llicència única que obligava a les federacions catalanes a tenir una llicència federativa per competir en qualsevol àmbit estatal tot i no participar-hi; a repartir els ingressos amb les homòlogues espanyoles; i a comunicar les dades personals dels federats catalans. Aquesta ha estat una de les reivindicacions dels darrers tres anys de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) contra una norma que ha estat perjudicial per a l’esport català.
L’Alt Tribunal ho diu en una sentència del 12 d’abril on deroga el sistema de llicència única fixat per l’article 23 de la Llei 15/2014, de 16 de setembre, admetent parcialment un recurs d’inconstitucionalitat presentat per la Generalitat de Catalunya. El TC considera que el nou sistema d’emissió de llicències federatives que va voler implantar el Consejo Superior de Deportes (CSD) no pot tenir els efectes “horitzontals” que va pretendre perquè la competència en ordenació de l’esport correspon en exclusiva a les comunitats autònomes.
D’aquesta manera, el TC reinterpreta l’article 23 impugnat i estableix que la regulació només és vigent per a competicions d’àmbit estatal, i que les federacions catalanes només hauran de tenir la llicència única, compartir els ingressos i comunicar els federats en aquest tipus de competicions.
Pendents del rescabalament
La sentència del Tribunal Constitucional contra la llicència federativa única suposa un revés judicial al CSD davant d’una reivindicació que les federacions esportives catalanes fa tres anys que fan, conjuntament amb la majoria d’Unions de Federacions de les altres comunitats autònomes. La llei va entrar en vigor el juliol del 2015 i la majoria de les federacions la van posar en pràctica la temporada 2015-2016. Ara s’haurà de fer marxa enrere. “Ara comença un procediment complicat, perquè hi havia moltes federacions que ho havien incorporat als seus estatuts i caldrà fer un esforç perquè tornin a ser respectuosos amb el repartiment competencial.”, explica Isabel Pérez, responsable de l’àrea jurídica de la UFEC. “Era evident que no hi havia títol competencial de l’estat per regular la competició autonòmica com han pretès”, afegeix.
Per la seva banda, el president de la Unió de Federacions, Gerard Esteva assegura que “les federacions autonòmiques han patit molt pel sistema de llicència única durant tres anys. No portava enlloc i ara veurem com es pensa fer el rescabalament”. “El CSD ha intentat finançar les federacions espanyoles a través de l’esport base i ara el TC ha posat límits encertadament”, ha reblat Esteva.
Aquesta sentència del TC ja no es pot recórrer perquè es tracta d’un recurs d’inconstitucionalitat i és l’únic tribunal competent per resoldre aquest conflicte.

L’afectació de la llicència única
Una enquesta de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (setembre 2017), en relació a l’afectació de la llicència única, va revelar que:
1.- Un 22% de les federacions preguntades no havien incorporat la llicència única als seus estatuts. I d’aquestes:
– El 48% era perquè no estaven integrades a la federació espanyola.
– El 32% són d’esports majoritaris (futbol, bàsquet…).
– El 20% estaven en procediment d’incorporar.

2.- El 86% sí que l’havien incorporat, i d’aquestes:
– El 86% manifesten que menys d’un 30% dels esportistes anaven a competicions estatals.
– El 46% havia incrementat l’aportació que feia a la federació espanyola respecte a l’aportació abans de la llicència única.