EL PADELER HA D’OCUPAR-SE DE CONTROLAR ALLÒ QUE DEPÈN D’UN MATEIX

Ara fa tot just un mes a les instal·lacions del Padelarium Gavà s’hi havia de viure l’emoció de saber qui s’emportaria el segon Slam del Circuit Català Absolut de la present temporada. Aquell 15 de març a les pistes del Tarragona Pàdel Indoor i del CT Llafranc, les final del Circuit Open Head eren les protagonistes. Un diumenge arrodonit amb el bo i millor del planter del pàdel català disputant el títol del II Gran Slam de Menors d’aquest 2020 al Pàdel Barcelona-El Prat.

oriol mercadeEl pàdel català viu la cinquena setmana de confinament després d’haver-se decretat l’estat d’alarma fruit del coronavirus. Un mes on els padelers i padeleres han tingut l’oportunitat d’ingeniar-se entrenaments físics de tota mena als seus domicilis, alhora que la ment es fa múltiples preguntes sobre el present més immediat i també sobre el futur «la incertesa és ara mateix el que li provoca neguit a tots esportista. Ara bé, la comunitat padelera el que ha de fer és ocupar-se de controlar allò que depèn exclusivament d’un mateix. Per això és bo marcar-se objectius diàris i no pensar en el més enllà. L’ara és el més important» explica Oriol Mercadé, psicòleg esportiu i que porta prop d’una dècada realitzant formacions i assessoraments per la Federació Catalana de Pàdel (FCdP).

ORIOL MERCADÉEn la ment de tots els padelers i padeleres la pregunta està present: quan podré tornar a competir? «Aquest interrogant sense data en el calendari és ara mateix el que genera més angoixa en el col·lectiu d’esportistes. Segons un estudi el 95% de les preocupacions mai s’acaben fent realitat però tot i això ens treuen molta energia» destaca Mercadé, aconsellant que «ara mateix qualsevol notícia positiva, per petita que sigui, és una bona injecció per l’esportista i així ho hem de veure. Per exemple, si en quinze dies ja podem sortir al carrer a caminar o a córrer, la ment ho focalitza com un triomf en aquesta situació extraordinaria».

En unes setmanes on hem vist a la comunitat padelera construint minipistes de pàdel al garatge de casa, intercanviant cops amb la paret del jardí o fent exercicis de manteniment aprofitant tots els recursos possibles «la gent té necessitat d’entrenar-se i els esportistes estan aprofitant aquestes setmanes per fer un intensiu a casa a nivell mental. En alguns casos fins i tot una mica massa al existir una ansietat mental molt bèstia. Els esportistes en determinats moments s’han trobat éssers molt vulnerables» desvetlla Mercadé, qui a més de col·laborar amb la FCdP, també assessora al CT Andrés Gimeno.

Sobre el període de confinament que encara queda per davant, Mercadé és positiu i afirma que «tots i totes un cop passi aquesta situació haurem après molt de nosaltres mateixos» i afirma amb el següent símil que «ara la sensació és com la d’estar vivint una ‘lesió’ d’aquestes que emprenyen molt, on no hi han uns terminis de recuperació marcats. Estem tots a l’expectativa del que ens van dient les autoritats setmana rere setmana. Estem fent la recuperació a casa i compartint sensacions amb esportistes que tenen la mateixa ‘lesió’ que nosaltres i que ningú havia patit mai abans. Cal enfocar-ho amb positivitat treballant cos i ment».